Пратете ни разказ

Какво търсим?

Търсим авторски разкази на български език с дължина до пет хиляди думи. Това не е препоръчителна дължина, напротив – това е максимално допустимата горна граница за участие. На практика изключително рядко пускаме нещо над четири хиляди думи. По-голям шанс за успех имат по-кратките разкази. Долна граница за дължина няма. Редовно публикуваме разкази от по няколкостотин думи.

Искаме художествена литература, без ограничение в жанра. Реализъм, фантастика, криминален, сюреализъм, иреализъм, хумористично и още много други. Покажете ни най-доброто!

Приемаме и разкази, които са били вече публикувани другаде, но моля Ви – уведомете ни къде, защото трябва да посочим на страницата си, както и да се свържем с издателя, за да уточним право на публикация.

Какво не търсим?

Моля, не ни изпращайте поезия. Търсим проза.

Не пращайте статии, есета, критични размисли, мемоари. Интересуваме се от художествена литература.

Ако имате истинска случка, която искате да споделите, например част от пътепис, това е добре, но просто я превърнете в повествователен разказ преди да ни я пратите.

При нас претенциозността не е на почит. Тачим проза, при която авторското его не лъха от страницата. Нито пък ни пращайте снимки. Ако разказът Ви бъде избран за публикация, ще имате възможност да ни пратите кратка биография, до 50 думи, с линк към Ваша уеб-страница (по желание).

Моля, не ни пращайте разкази по-дълги от пет хиляди думи. Също така приемаме само авторски разкази. Не ни пращайте чужди творби.

И още:

Пращайте разказите си на адрес hello@ikratko.net със заглавието на разказа в темата на писмото. Текстът на разказа може или да е копиран в самото писмо, или изпратен в прикачен файл (rtf, doc, docx, pdf). Моля, в началото на мейла посочете Вашето име, броя думи и дали разказът Ви е бил публикуван преди, и къде.

Всички авторски права остават във Вас. След като публикувате при нас имате право да публикувате разказа си където искате, но Ви молим да споменете, че (за първи път) е бил публикуван в списание „Й“.

Отговаряме на всички изпратени писма, но ни трябва време, за да Ви прочетем. Преди публикуването на всеки брой има едномесечен прозорец за пращане на разкази. Отговаряме възможно най-скоро след затварянето на прозореца.

Следващи броеве:

Списанието излиза три пъти годишно, около 1 март, 1 юли и 1 ноември.

Броевете са тематични и обявените теми за следващите броеве са:

Брой 6 март 2023 ще е на тема През девет земи. Прозорецът за пращане на разкази за броя затвори на 15 януари и сме отговорили на всички, изпратили ни разказ за броя.

Брой 7 юли 2023 ще е на тема Изкуствен интелект. Прозорецът за пращане на разкази за броя е от 1 май – 31 май включително. Ще отговорим на всички до 7 юни. Ако ни изпратите разказ преди отварянето на прозореца, ще чакате по-дълго за отговор. Ако изпратите разказ след затварянето на прозореца, ще го прочетем едва когато се отвори прозореца за следващия брой.

Ако Ви откажем публикация, моля, не го приемайте лично. Явно просто този разказ не отговаря на това, което търсим. Но това не означава, че не трябва да ни пишете пак с нов разказ.

Във всеки един момент можете да ни пращате само по един разказ. Изчакайте да Ви отговорим на единия, преди да ни пратите следващия. В противен случай вторият ще бъде отхвърлен.

Ако имате въпроси, пишете ни на hello@ikratko.net.

Очакваме Вашите разкази!