Списание Й се завръща

За втория си брой списание „Й“ се завръща с разкази, подчинени на една и съща тема. В резултат на това, смея да твърдя, че качеството на разказите се е вдигнало спрямо първи брой. Оставям на читателя да прецени дали това е така.

Темата „Завръщане“ е интерпретирана по широк начин, дали става дума за буквално завръщане в родината, както в неизненадващо голяма част от разказите – 4 от 11 разказа. Или става дума за завръщане към себе си, както в разказа „Мелодия за китара“ на Лора Метанова. Или завръщане към миналото („Най-добър приятел“ на Кристина Димитрова), към чистата съвест („Турнир по магия“ на Никола Чалъков), а защо не и оригиналната интерпретация на завръщане към сегашното, която ни предлага „Порталът“ на Мартин Лазаров.

Списание „Й“ е все още ново списание и тепърва намира себе си. В подготовката на втори брой установихме, че няма как да имаме точно по 12 разказа на брой, тъй като не можем да гарантираме нито качеството на получените разкази, нито пък дължината им. При подготовката за този брой имахме проблем, за щастие, единствено с втория от тези два фактора. Например само два от публикуваните разказа са под 1000 думи и, въпреки че е с един разказ по-малко, вторият брой е осезаемо по-дълъг от първи.

Все пак едно ни стана ясно. Наличието на тема повиши качеството на разказите, които получихме в редакцията, и удоволствието по подготовката на броя. Изглежда, че това ще е пътят със списанието и занапред.

Приятно четене и до нови срещи!

Диана Софрониева

Главен редактор на Списание „Й“

Published by Й

Краткото и.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s