Метаморфозата на списание „Й“

Държите в ръцете си първата печатна книжка на списание „Й“. Честито!

Първите два броя на „Й“ бяха изцяло дигитални. Въпреки че от текущия трети брой списанието излиза и на хартия, дигиталното издание ще продължи да бъде „основното“. Не че има разлики в съдържанието на дигиталното и хартиеното издания – такива сме се постарали да няма. Но мисията на „Й“ е да бъде леснодостъпно за всеки, независимо къде в България или по света се намира. Благодарение на изумителните съвременни технологии, няма нищо по-леснодостъпно от една дигитална книжка.

Освен дигиталното издание, съществува и уебстраница на списанието, където ще бъдат публикувани разказите от броя със свободен достъп. Онлайн съдържанието обаче се различава от изданието на списанието по два начина. Едната разлика е, че онлайн съдържанието се публикува със закъснение. Втората разлика е, че на уебстраницата липсва един разказ – специалният разказ на броя.

Оттук нататък поне веднъж годишно списанието ще пуска брой със специален бонус разказ. Този разказ не е един от разказите, изпратени до редакцията. Това би ощетило авторите, които пращат творбите си на списанието. Специалният разказ е избран от редакцията и е разказ с много високо качество, който води темата на броя.

В текущия брой „Метаморфози“ специалният разказ на броя е „Пеперудения човек“ на естонския писател Мехис Хейнсар. Позволявам си да кажа, че това е един от моите любими разкази изобщо, и за мен беше истинско удоволствие да го преведа за пръв път на български. Този разказ вдъхнови темата на броя.

Приятно четене!

Диана Софрониева,
гл. редактор.
Февруари 2022.

Задна корица на „Й“, брой 3 (1 2022)