Пеперудения човек

Пеперудения човек“ („Liblikmees“ на естонски) е един от най-известните разкази  на естонския автор Мехис Хейнсар. През 2000 г. той печели престижната награда за кратки разкази на името на Фридеберт Туглас.

Мехйс Хейнсар е майстор на метаморфозите. Роден в Талин през 1973 г и израснал в южна Естония, той пише основно кратки разкази в стила на магическия реализъм.

„Пеперудения човек“ е преведен за пръв път на български специално за третия брой на „Й“. В превода някои от имената на пеперудите са сменени, за да звучат по-добре на български. Любителите ентомолози, които четат разказа, може да останат озадачени, защото ще срещнат и два вида пеперуди с несъществуващи досега имена на български. Имената „сива балтическа“ и „мраморен молец“ са измислени специално за разказа, тъй като съответните видове пеперуди нямат разговорни имена на нашия език. Или поне досега не са имали.

Разказът е бонус съдържание за броя и като такова е достъпен единствено в книжното и дигитално издания на списанието, които можете да поръчате от тук.

Разказът започва така:

Щом Анселм влезе в кабинета на цирковия директор, челюстта му увисна – стори му се, че човекът, който седеше на бюрото срещу него, има рибена глава! Но това сигурно беше само моментна игра на въображението, защото в следващия миг един съвсем обикновен, дребен, пухкав и плешив мъж, му се развика:

– Как не Ви е срам да влизате в кабинета ми без да почукате! Нахалник! На вратата пише, че съм в обедна почивка, нали така? За какъв се мислите и мога ли да попитам какво искате? Всъщност за какво ми е да знам, я направо се махайте оттук!

Но Анселм нямаше намерение да се отказва толкова лесно. Той беше готов на всичко, за да започне работа в Магическия цирк на Боруславски.

За да прочетете разказа, поръчайте броя или се абонирайте тук.